BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, April 12, 2010

Sup Tulang

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 500g tulang lembu
  • 1 sup bunjut adabi / sup tulang adabi
  • 2 kiub ayam - tak kisah mana2 adabi ke maggie
  • 2 1/2 liter air.
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • minyak untuk menumis
  • daun sup/ daun bawang
  • bawang goreng
  • cili padi -kalo nak pedas :)
  • limau nipis- kalo suka masam2 sket..
  • 2 ketul ubi kentang
  • 1/2 batang lobak merah

Cara-cara

  1. Mula-mula cucilah tulang temulang.
  2. Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
  3. Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
  4. Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalo sape ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih.
  5. Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sket tu takpe..
  6. Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
  7. Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah.. Kalo tak nak letak pun takpe..
  8. Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. ( Bleh tambah 2 3 hiris lengkuas dan titik sebatang serai masa mdidih) Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
  9. Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
  10. Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi, batang saderi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.

(mula2 rebuskan tulang degan air biasa dahulu sehingga daging jd lembut empuk, dan hampir bercerai dari tulang.. kemudian tumis semua rempah asing dan masukkan ke dalam air rebusan tadi sehingga rempah menjadi kembang..)

0 comments: