Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )
Bahan A
1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
Bahan B (* digiling/tumbuk halus)
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering (dikisar)
2 batang serai (dititik)
1 biji kelapa (diambil santannya)
asam keping (4-5 keping)
gula & garam secukup rasa
Cara-cara
- Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan
Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi - Masukkan 2 sudu besar cili kisar & serai dan tumiskan hingga naik minyak
- Masukkan santan, ayam goreng, asam keping
- Masukkan juga garam & gula secukup rasa
- Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat.

0 comments:
Post a Comment