BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, August 11, 2011

Ayam Goreng Lada Putih

Bahan-bahan

1.5 kilogram Ayam. Dipotong kepingan.

3 sudu besar Kicap cair

5 sudu besar Kicap pekat

3 camca teh Serbuk lada putih

2 ¼ camca besar Gula

3 sudu besar Minyak masak

5 ulas Bawang putih. Dikupas & dicincang halus-halus

200 ml Air



Bahan hias

1 tangkai Daun bawang. Dipotong-potong 2.5cm panjang

1 tangkai Cili merah. Dihiris tipis-tipis

5 helai Daun salad Cina



Cara membuatnya



■ Perap ayam dengan kicap cair & pekat, lada putih serta gula selama 1 jam

■ Panaskan minyak masak & tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam yang diperap & goreng selama 3 minit

■ Tambah air & biarkan mendidih. Kecilkan api & renihkan selama 20 minit sehingga ayam empuk & kuah pekat

■ Hias dengan daun bawang, cili merah & daun salad Cina

0 comments: