Bahan-bahan
1.5 kilogram Ayam. Dipotong kepingan.
3 sudu besar Kicap cair
5 sudu besar Kicap pekat
3 camca teh Serbuk lada putih
2 ¼ camca besar Gula
3 sudu besar Minyak masak
5 ulas Bawang putih. Dikupas & dicincang halus-halus
200 ml Air
Bahan hias
1 tangkai Daun bawang. Dipotong-potong 2.5cm panjang
1 tangkai Cili merah. Dihiris tipis-tipis
5 helai Daun salad Cina
Cara membuatnya
■ Perap ayam dengan kicap cair & pekat, lada putih serta gula selama 1 jam
■ Panaskan minyak masak & tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam yang diperap & goreng selama 3 minit
■ Tambah air & biarkan mendidih. Kecilkan api & renihkan selama 20 minit sehingga ayam empuk & kuah pekat
■ Hias dengan daun bawang, cili merah & daun salad Cina
Thursday, August 11, 2011
Ayam Goreng Lada Putih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

0 comments:
Post a Comment