BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, August 11, 2011

Kari asam pedas kepala ikan

Bahan-bahan


2 biji Terung jenis panjang

250 ml Santan pekat

1200 ml Air

180 ml Minyak

1 kuntum Bunga kantan

3 helai Daun limau purut

65 gm Asam jawa

150 ml Air air asam jawa

1.2 kg Kepala ikan merah atau kerapu

8 biji Bendi- dibelah 2

2 biji Tomato-dipotong baji



Dikisar halus :

2 tangkai Cili kering - direndam air mendidih sampai lembut.

2 biji Cili merah

250 gm Bawang merah

7 ulas Bawang putih

2 cm kunyit hidup

2.5 cm Lengkuas

4 Serai

3 ½ camca besar Serbuk ketumbar

1 camca besar Jintan manis

¾ camca besar Jintan putih



Bahan perasa :

2 camca besar Kicap cair

2-3 camca teh Gula

1 kiub Pati Ikan bilis

1 camca besar Garam



Cara membuatnya



■ Potong terung 5 cm panjang. Kemudian belah dua tiap 1 dan belah tengah-tengah setiap 1. Rendam dengan air.

■ Panaskan minyak dan tumis rempah sehingga wangi.

■ Masukkan air, bunga kantan, daun limau purut dan air asam. Biarkan ia mendidih, perlahankan api dan renihkan selama 7 minit. Masukkan terung.

■ Besarkan api masukkan kepala ikan, kacang bendi, tomato dan bahan-bahan perasa serta santan pekat.

■ Apabila kepala ikan dan sayur masak angkat dari api.

Hidangkan panas-panas dengan nasi atau roti.

0 comments: