Bahan-bahan
2 biji Terung jenis panjang
250 ml Santan pekat
1200 ml Air
180 ml Minyak
1 kuntum Bunga kantan
3 helai Daun limau purut
65 gm Asam jawa
150 ml Air air asam jawa
1.2 kg Kepala ikan merah atau kerapu
8 biji Bendi- dibelah 2
2 biji Tomato-dipotong baji
Dikisar halus :
2 tangkai Cili kering - direndam air mendidih sampai lembut.
2 biji Cili merah
250 gm Bawang merah
7 ulas Bawang putih
2 cm kunyit hidup
2.5 cm Lengkuas
4 Serai
3 ½ camca besar Serbuk ketumbar
1 camca besar Jintan manis
¾ camca besar Jintan putih
Bahan perasa :
2 camca besar Kicap cair
2-3 camca teh Gula
1 kiub Pati Ikan bilis
1 camca besar Garam
Cara membuatnya
■ Potong terung 5 cm panjang. Kemudian belah dua tiap 1 dan belah tengah-tengah setiap 1. Rendam dengan air.
■ Panaskan minyak dan tumis rempah sehingga wangi.
■ Masukkan air, bunga kantan, daun limau purut dan air asam. Biarkan ia mendidih, perlahankan api dan renihkan selama 7 minit. Masukkan terung.
■ Besarkan api masukkan kepala ikan, kacang bendi, tomato dan bahan-bahan perasa serta santan pekat.
■ Apabila kepala ikan dan sayur masak angkat dari api.
Hidangkan panas-panas dengan nasi atau roti.
Thursday, August 11, 2011
Kari asam pedas kepala ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

0 comments:
Post a Comment