Bahan-bahan
1 ekor Ikan Merah / Siakap (500 gm)
½ camca teh Garam
½ camca teh Tepung jagung
Perapkan selama10 minit
1 kuntum Bunga kantan
1 batang Serai
5 biji Cili merah Dikisar halus
2 helai Daun limau purut (a)
15 gm Halia muda
2 ulas Bawang putih
Perasa
¾ camca teh Garam / mengikut rasa
2 camca besar Gula
2 ¼ camca besar Jus limau kasturi
1 ¼ camca teh Serbuk ikan bilis (b)
¾ camca teh Tepung jagung
Sedikit minyak sawit untuk gris pinggan
Hiasan : Daun ketumbar
Cara membuatnya
■ Letak ikan di atas pinggan.
■ Campurkan bahan (a) dan (b)
■ Tuangkan rempah di atas ikan & kukus hingga masak atas api yang besar
■ Hiaskan & hidangkan panas-panas
Thursday, August 11, 2011
Ikan Kukus Berempah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

0 comments:
Post a Comment